25 maart 2008

BERICHTJES


  • Overlijden E.H.G. Bacquaert

Op 26 februari 2008 is in Oostende Gilbert Bacqaert, de pastoor van de Sint-Georgiusparochie te Nieuwpoort, overleden.
Hij werd geboren te Oostende op 30 september 1937 en tot priester gewijd te Brugge op 21 juli 1982.
Eerder was Gilbert Bacqaert medepastoor van de Sint-Donatianusparochie te Zeebrugge (1982-1983), daarna medepastoor van de Onze-Lieve-Vrouwparochie te Nieuwpoort (1983-1990), pastoor van de Sint-Petrusparochie te Oedelem (Oostveld) (1990-1997) en sinds 1997 pastoor van de Sint-Georgiusparochie te Nieuwpoort-Sint-Joris.

De uitvaart van Gilbert Bacqaert is gepland op zaterdag 1 maart om 11 uur in de Sint-Georgiuskerk te Nieuwpoort.


(FN-Meegedeeld-Bisdom Brugge)

artikel uit de Standaard - donderdag 28 februari 2008

Pastoor Bacquaert overleden
donderdag 28 februari 2008


SINT-JORIS - Dinsdag overleed in Oostende Gilbert Bacquaert, pastoor van de Sint-Georgiusparochie, op 70-jarige leeftijd. Hij was al geruime tijd ernstig ziek en verbleef in het ziekenhuis. Pastoor Bacquaert werd geboren in Oostende op 30 september 1937 en had een late roeping. Hij werd tot priester gewijd in Brugge op 21 juli 1982, op 44-jarige leeftijd. Voordien vaarde hij onder meer als visser op Zeebrugge. Gilbert Bacquaert was dan ook bekend in vissersmiddens en stelde destijds dat een van de meest emotionele momenten in zijn leven de mis was die hij opdroeg voor de bemanning van de in 1986 vergane N 512 Ingrid. De uitvaartplechtigheid van Gilbert Bacquaert vindt plaats op zaterdag 1 maart om 11.00u in de Sint-Georgiuskerk in Sint-Joris (Nieuwpoort). (vln)

  • Handgranaat gevonden !

In het Laatst Nieuws van vrijdag 22 febr 2008 stond het volgende te lezen :"In de Violettestraat in Ramskapelle werd gisteren een handgranaat gevonden in een tuin. De ontmijningsdienst van het leger DOVO kwam het springtuig ophalen."


Bijna 100 jaar na die vreselijke strijd wordt er nog altijd munitie gevonden. Dit is toch om even stil van te worden.

  • NIEUWE BESTEMMING OUD-GEMEENTEHUIS


Er bestaan concrete plannen om het oude gemeentehuis op het dorpsplein van de Nieuwpoortse deelgemeente Sint-Joris binnenkort om te bouwen tot een hotel. De nieuwe eigenaar, oud-inwoner van Sint-Joris Luc Vansteenland, heeft hiervoor een bouwdossier ingediend. In het bestaande gedeelte wil hij een restaurant met bar, hal en sanitaire voorzieningen maken. In een uitbreiding op het gebouw komt onder meer een orangerie en een open terras. Het hotelgedeelte moet zes kamers herbergen, waarvan één ingericht voor personen met een handicap. Het hotel zal wellicht de naam Gemeentehuis krijgen en het typische aanzicht van de voorgevel zal behouden blijven. Door de fusies van de gemeenten in 1971 werd Sint-Joris bij Nieuwpoort gevoegd en verloor het gemeentehuis zijn functie. Het gebouw deed tot voor kort dienst als tweede verblijf.



(bron : het nieuwsblad 30 januari 2008)


  • GOUD voor 'meester' GELDHOF en Nora !

    Ere-hoofdonderwijzer Robert Geldhof en zijn vrouw Nora Decoutere zijn vijftig jaar getrouwd. Bij deze heugelijke verjaardag werden ze op het stadhuis ontvangen.



Beide jubilarissen zijn van Kachtem afkomstig. Nora groeide op in een gezin van vier kinderen; Haar vader was zelfstandig schrijnwerker. Na haar lagere schooljaren ging ze tot haar 16de naar school in Ooigem. Tot aan haar huwelijk werkte ze in het naaiatelier van haar tante.
Robert woonde in dezelfde straat als Nora. Hij groeide op in een gezin van drie zonen. Zijn vader werkte bij de Maatschappij van de Waterleidingen te Roeselare. Zijn lagere school volgde hij in Kachtem. Daarna ging hij naar het Sint-Aloysiuscollege te Menen. Toen hij 19 was, behaalde hij het diploma van onderwijzer. In Menen kon hij onmiddellijk aan de slag. Hoewel beiden in dezelfde straat woonden, sloegen de liefdesvonken pas in de zomer van 1954 over wanneer ze samen met een groepje kameraden naar de Ijzerbedevaart trokken.


Klein schooltje


Het was altijd Roberts droom geweest om in een klein schooltje les te geven. Toen hij via Kamiel Hillewaere, de toenmalige burgemeester van Sint-Joris en Nora's oom, vernam dat er in Sint-Joris een vacante plaats was, ging zijn droom in vervulling. Op 1 september 1956 stond hij in Sint-Joris voor één klas met 18 leerlingen van alle leeftijden.

Robert en Nora trouwden op 27 december 1957 in Kachtem. Het jonge koppel ging in Sint-Joris wonen. Nora voelde zich onmiddellijk thuis, wat naast haar oom woonde ook haar grootmoeder in het dorp. Nora nam het schoonmaken van de school voor haar rekening en geraakte zo verknocht aan het schooltje dat ze midden de jaren 60 het middageten voor de leerlingen bereidde, wat de familiale sfeer op school versterkte.

Het eigen gezin werd in 1959 uitgebreid met een dochter Katrien. Zoon Bart werd in 1961 geboren en dochter An in 1966. Het volgende jaar verliet het onderwijzersgezin het schoolhuis om naar de eigen woning in de Brugsesteenweg te trekken.

Handig.

Robert is een 'handige Harry'. Werken met of aan hout, elektriciteit en sanitair vormen voor hem niet de minste problemen. Vele uren hielp hij de kinderen toen ze hun huis bouwden. Zelfs hun meubelen maakte hij. Maar naast werken, verstaan beide jubilarissen ook de kunst van het genieten. Al een groot stuk van de wereld bezochten ze : Zuid-Afrika, Noorwegen, Indonesie, Marokko...

Sinds 1988 is Robert met pensioen, maar stil zitten kent hij niet.
Uren en dagen brengt hij door tusen zijn verzameling lampenradio's. Beide jubilarissen leven zich ook uit in de 3.000 m² serre waar ze o.a. bloemen, sla en tomaten telen.
Van 1956 tot 2007 was Robert secretaris van het feestcomité van Sint-Joris en 45 jaar was hij voorzitter van de kerkfabriek.
Het echtpaar Geldhof - Decoutere heeft zes kleinkinderen
Bron : Het Wekelijks Nieuws van 11 januari 2008

  • André Deaeyer overleden
André Dezaeyer is vrijdagavond 14 september 2007 op 68-jarige leeftijd na een slepende ziekte overleden in het Sint-Augustinusziekenhuis te Veurne. André was landbouwer in hart en nieren en schepen van de Stad Nieuwpoort.

Hij debuteerde in april 1965 in de politiek, in het toenmalige gemeentebestuur van Sint-Joris. Hij volgde z'n vader Pieter Dezaeyer op, en werd in 1966 gemeenteraadslid van Sint-Joris onder het burgemeesterschap van Camiel Hillewaere. In 1971 kwam hij in het Nieuwpoortse gemeenteraad terecht. En in 1995 werd hij eerste schepen van de Stad Nieuwpoort- tot nu. André zette zich in voor de landbouw en bekommerde zich ook heel sterk om de gemeenteschool van Sint-Joris. Verder was hij ook een verdediger voor het behoud van de Nieuwpoortse visserij. We herinneren André als een joviale man, eerlijk en oprecht. Zoals hij vindt men er niet veel meer.

André was gehuwd met Marcella Houthoofd en vader van 4 kinderen : Marc, Martine, Karine en Kris.

De begrafenisplechtigheid zal plaatsvinden op zaterdag 22 september 2007 om 10:30 uur in de O.L.Vrouwkerk te Nieuwpoort-Stad.

Een rouwregister ligt in het stadhuis van Nieuwpoort. Wie nog een laatste groet aan André en familie wenst neer te pennen kan dit nog vlug doen.
André zal zijn laatste rustplaats vinden op het kerkhof van Sint-Joris.
  • GOUD voor GEORGETTE en LUCIEN !
Op 28 augustus 2007 waren Lucien en Georgette Defruyt-Verheye 50 jaar gehuwd. Ze boerden 33 jaar op het Klein Nieuwland Polderhof - langs de Yzer te Sint-Joris. Daarna trokken ze naar de 'platse' van Sint-Joris om er te genieten van hun welverdiende rust. Alhoewel... rust.. Gaandeweg sloten zij zich bij het verenigingsleven aan tot heden ten dage nog. Stil zitten staat niet in hun woordenboek.

Georgette is afkomstig van Dudzele. Lucien, werd geboren in Beernem, maar verhuisde op 8-jarige leeftijd naar Dudzele. Lucien en Georgette leerden elkaar kennen in de BJB (nu KLJ). Maar in die tijd was alles nog strikt gescheiden. Het was tijdens een toneelvoorstelling waarin Georgette speelde dat Lucien iets voelde kriebelen. Hun verlovingstijd duurde 4 jaar. En na die jaren van afspraken na de mis, vespers en BJB-vergaderingen, huwden ze op 28 augustus 1957.

Het gezin kreeg 5 kinderen : Maria, Eddy, An, Geert en Henk en ondertussen al 10 kleinkinderen.

21 maart 2008


Ontstaan van Sint-Joris.
Sint-Joris is een gemeente gelegen in de Zeepolders en Westhoek, aan de Ijzer, Noordvaart en kreek van Nieuwendamme (vroegere loop van de Ijzer). Het is gelegen in de binnenpolders met zware kleibodem en middellandpolders met deels overdekte kreekrondbruggen.

Eertijds genaamd Sint-Joris-ten-Dijke i.e. S. Georgi in terra nova, omdat ze uit de zeebodem van de Ijzer was afgedijkt. Rond 1200 was het nog een hulpkapel van Ramskapelle. Werd in 1240 een parochie onder patronaat van de Sint-Niklaasabdij van Veurne, deel uitmakend van kasselrij Veurne en ammanie Ramskapelle.

Op dit grondgebied bevond zich vroeger de heerlijkheid 'ten Berghe'. Dit werd geheel vernietigd tijdens de eerste wereldoorlog, waarna het eenvoudig werd wederopgebouwd in een architectuur aansluitend bij de doorsnee-bouwtraditie van de streek. Het is een landelijke gemeente met concentratie van bebouwing rond de dorpskom (rond Sint-Jorisplein), ten noorden en ten zuiden van de Brugsesteenweg en een woonuitbreiding langs de Dijk. Langs de Noordvaart werd een industrieterrein aangelegd. In 1970 werd Sint-Joris bij Nieuwpoort gevoegd.