06 oktober 2006

Sint-Joris : z'n monumenten en gebouwen.

Het Sint-Jorisplein werd na de eerste wereldoorlog aangelegd. Het werd een rechthoekig begraasd dorpsplein afgezoomd met populieren.En net zoals in mijn kinderjaren, spelen de schoolkinderen anno 2006 nog altijd over de middag op dit plein. Hieronder ziet u het gemeentehuis en de gemeentelijke basisschool.

het gemeentehuis

de gemeenteschool

De Kerk bevond zich vroeger wat verderop (richting Mannekensvere rechts van de Brugsesteenweg).
De Sint-Joriskerk is opgetrokken in neogotische stijl met rechts ervan een nieuwe pastorie (vroeger was ze aangebouwd in neo-Vlaamse-renaissancestijl met regionaal karakter).
Naast de kerk bevindt zich een klein monument met opschrift 'Hic jacet LT. General-Baron Dossin de Sint-Georges 1854-1936'.

Net om de hoek van de Brugsesteenweg met de dijk staat een kleine gedenksteen voor de 3de Karabiniersregiment, dat in de gevechten rond Nieuwendamme van 16 maart tot 22 april de Duitse Mariniers het hoofd bood.

Onder de brug van de autostrade door, net voor de Uniebrug staat rechts het monument voor het 14de Linieregiment, dat 900 soldaten verloor in de strijd om het bruggehoofd Uniebrug. De naam 'Uniebrug' stamt nog uit de Franse Tijd.

Tussen de Ijzer en de Brugsesteenweg houdt een stenen soldaat de wacht. Dit is een gedenk-teken voor het 7de Linieregiment dat in de Slag aan de Ijzer van 22 tot 24 oktober 1914 zwaar werd getroffen door vijandelijke troepen.

Bron : 'In het spoor van '14-'18 - Prov. West-Vlaanderen


Geen opmerkingen: