30 december 2007

VERHALEN Sint-Joris a/d Yzer

Anekdote Rudolf Siffer uit nieuwpoort :

U vraagt naar anekdotes uit de 'petite histoire' van St.Joris ?
Mijn grootmoeder Valerie Maes (° ST.Joris 1882 - geleefd in Nieuwpoort - + Oostende 1952) sprak zelden of nooit over het verleden.
De mensen hadden toen nog geen tijd om zich bezig te houden met 'geschiedenis'. Maar één iets heeeft ze me altijd voorgehouden, vooral toen ik als klein ventje hier of daar in een vaart (Kreek van Nieuwendamme e.a.) begont te zwemmen : de verdrinkingsdood van haar broers.
Ze waren met hun tweeën en een jonge vriend nog even gaan zwemmen na de hoogmis. Toen ze tegen het middagmaal niet verschenen, maar plots hun hondje thuis opdook, was er iets gebeurd ! Men ging zoeken en vond hun lijken. Waarvan één gedeeltelijk aangekleed. De twee broers waren goeie zwemmers, de vriend niet. Men heeft altijd vermoed dat die vriend in moeilijkheden geraakte, de ene broer hem wilde helpen en ook moeilijkheden had,
en de oudste ter hulp kwam om.....
Ze woonden toen ongeveer waar nu het engels kerkhof ligt (hoek Brugse Steenweg - Ramskapellestraat/Nieuwpoort). Ik vermoed dan ook dat ze in de Noordvaart moeten verdronken zijn.
In zijn boek 'Polderboeren' van Ramskapelle a/d IJzer' - Drukkerij Dumon - Nieuwpoort - D/2002/0492/2 vermeldt (mijn goeie vriend) Joël Roseeuw dit op pag. 283. Het verhaal van zijn vader wijkt wel af van het mijne.
De oudste broer was gehuwd en zjn vrouw was in verwachting. Ze beviel later van een dochter Juliette Maes. Van wie de oudste van de vijf kinderen nu te Oostduinkerke woont.

Een oudere broer van mijn grootvader (echtgenoot Valerie Maes) verdronk op zee tijdens een uitstapje met een roeiboot. Er was geen plaats meer geweest voor mijn grootvader. Kun je begrijpen dat 'water als ontspanning' in onze familie een gevaarlijk onderwerp was ?

Rudolf Siffer (1936)
Wilgenweg 6
BE 8620 Nieuwpoort
http://www.rudolfsiffer.be/

Geen opmerkingen: