09 maart 2011

Causerie Family Search door Jean Huysmans - zondag 13 maart 2011 om 10 uurJean Huysmans van FamilySearch is te gast bij VVF Afdeling Westkust, op zondagvoormiddag 13 maart 2011in het VVF-documentatiecentrum. Onderwerp van die voormiddag is een gebruiksvriendelijk indexeringsprogramma voor de Belgische Burgerlijke Stand.

Jean Huysmans

Jean Huysmans vertegenwoordigt FamilySearch. Hij komt in Koksijde spreken over het indexeren van de Belgische Burgerlijke Stand. Zeer concreet zal hij een zeer gebruiksvriendelijk indexeringsprogramma tonen dat momenteel reeds door meer dan 400.000 vrijwilligers wordt gebruikt. Tevens zal hij tonen wat je zoal via hun site www.familysearch.org kan vinden om je stamboomonderzoek samen te stellen.

FamilySearch

FamilySearch is bij velen beter gekend als de Genealogical Society of Utah (GSU). Wie genealogisch onderzoek doet, zal wel al eens geholpen geweest door de vele microfilms die door de Mormonen gemaakt werden. Begin 2000 besloot de GSU digitaal te gaan en werd ook de naam gewijzigd tot FamilySearch. Het nieuwe credo werd “more records to more people in shorter time” en tevens kwam men tot het besef dat men het niet alleen kon doen. Vandaar dat FamilySearch meer en meer overgaat tot gezamenlijke projecten met allerlei organisaties.

Het ideaal van FamilySearch is dat mensen hun genealogisch onderzoek van thuis uit kunnen doen. Gewoon achter de computer gaan zitten en zo toegang hebben tot alle genealogische documenten. In gevallen waar archieven de toestemming geven om hun gegevens vrij op het Internet te plaatsen, geeft FamilySearch via haar website toegang tot deze documenten. Zo kan men bladeren doorheen miljoenen bladzijden van Burgerlijke Stand, Parochieregisters, Bevolkingsboeken van over de hele wereld.

Waar archieven niet de toestemming geven om de originele documenten op het Net te plaatsen, probeert FamilySearch op zijn minst te bekomen dat naamindexen vrij toegankelijk gemaakt worden. In dat verband heeft FamilySearch nu een groep van ongeveer 400.000 vrijwilligers die dagelijks bijna 1.000.000 akten indexeren. Er loopt ook een dergelijk Belgisch project.

Algemeen Rijksarchief van België

Sinds 2008 werkt het Algemeen Rijksarchief van België samen met FamilySearch in de creatie van een naamindex van de Burgerlijke Stand van België voor de periode 1796 tot 1900. Het Algemeen Rijksarchief concentreert zich op de periode 1796-1850 en gebruikt daarvoor haar degelijk programma “Demogen”. FamilySearch neemt de periode 1851-1900 voor haar rekening en hanteert haar eigen “FSI-programma”. Dit is een erg gebruiksvriendelijk onlineprogramma, gestationeerd op www.indexing.familysearch.org .
Zij die willen meewerken aan de Belgische projecten, dienen even een berichtje te sturen aan Jean Huysmans, HuysmansJ@familysearch.org , met hun user name en password. Die zal je dan toegang geven tot de Belgische projecten.

Om dit project mogelijk te maken converteert FamilySearch meer dan 15.000 microfilms naar digitaal formaat. Het Algemeen Rijksarchief maakt van al deze geconverteerde data een correcte volume-index. Aan de hand van deze volume-index maakt FamilySearch dan batches (2 tot 5 pagina’s uit een register), die men kan downloaden en in een 30-tal minuten kan indexeren.

Praktisch

Wie meer willen weten over wat FamilySearch te bieden heeft aan materiaal op haar website, en zij die interesse hebben om te zien hoe het indexeringsprogramma concreet werkt, zijn van harte welkom op zondagvoormiddag 13 Maart 2011 bij de afdeling van het VVF-Westkust, waar Jean Huysmans een lezing zal verzorgen.

Wanneer: Zondag 13 maart 2011 om 10 uur
Plaats: VVF Documentatiecentrum - Veurnelaan 109 - Sint-Idesbald - CC Taf Wallet - 2de verdieping

4 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.