03 augustus 2016

Vernieuwde lijst omgekomen of vermiste Belgische soldaten te Sint-Joris a/Yzer tijdens WOI

Na dagen van hevige beschietingen, werd Sint-Joris op 24 oktober 1914 door de Duitsers veroverd. Het kon door de geallieerden niet meer heroverd worden. Het dorp met het fort Nieuwendamme bleef echter boven het water van het geïnundeerde gebied uitsteken en vormde gedurende de hele oorlog een stevige Duitse voorpost op de linkeroever van de IJzer. Het kon enkel bereikt worden via de makkelijk te overziene Brugse Steenweg en het jaagpad op de zuidelijke IJzerdijk. Het dorp raakte tijdens WOI geheel vernietigd. Zo ook de kerk die ca. 700 m verder heropgebouwd werd in neo-gotische stijl. Het kerkhof duidt aan waar het oude dorp lag.

Voor de militairen gevallen tijdens de bewegings-oorlog of vermist tijdens de oorlog was vaak geen officiële overlijdensakte opgesteld. Pas na de oorlog werd door de bevoegde rechtbank een vonnis uitgesproken waarna de dode werd erkend als oorlogsslachtoffer.

Hierna kon in de burgerlijke stand van de betreffende gemeente of stad een officiële inschrijving volgen.
Voor enkelen onder hen werd een gedenkplaat aangebracht in de kerk van Sint-Joris

De hiernavolgende lijst werd ook mogelijk gemaakt door de ‘lijsten der Belgische Soldaten gesneuveld voor het Vaderland’,  lijsten gemaakt door Comité Medical’ van het Rode Kruis van België, gegevens opgezocht in Flanders Fields, het Legermuseum en inbreng van lezers van deze blog. 

Waarvoor van harte dank.








Ik besef ten volle dat deze lijst nog niet compleet is.  Ik ontvang dan ook graag van jullie verdere gegevens.

Je kan ze mailen naar Sint-Joris-aan-de-ijzer@telenet.be 

Geen opmerkingen: