07 april 2010

GENEALOGISCHE AVOND op zaterdag 10 april te Nieuwpoort - Cultuurhuis

Een project in het kader van de Frans-Vlaamse Dagen in samenwerking met de Orde van de Drie Koningen, VVF Westkust vzw, C.G.R.F.A., Provincie West-Vlaanderen, Vlaamse Gemeenschap, Stadsbestuur Nieuwpoort.

Familierelaties houden geen rekening met staatsgrenzen maar dat betekent niet dat er geen hindernissen op de weg kunnen liggen. In Zuidelijk West-Vlaanderen moeten de problemen ook de taalgrens over. Kristof Papin (VVF) en Hugo Ryckeboer (Orde Driekoningen) helpen u om de hindernissen onderweg te omzeilen en veilig uw doel te bereiken.

PROGRAMMA :

16:30 uur : onthaal

17 uur :’WAAR VIND IK MIJN VOOROUDERS ?’
door Kristof PAPIN

18:00 uur :pauze

19 uur:‘WAT ZIT ER IN MIJN FAMILIENAAM ?’
door Dhr. Hugo RYCKEBOER


Tijdens het onthaal, de pauze en achteraf is er mogelijkheid tot het bezoeken van een boekenstand van VVF Westkust vzw en Centre Genealogique du Région Flandes ‘Artois (CGRFA)

Er is tevens kans tot voorinschrijving op het grote naslagwerk over de voorouders van 330 Burgemeesters van 28 voormalige gemeenten in het arr. Veurne van 1830 tot nu.


WAT ZIT ER IN MIJN NAAM - Dhr. Hugo RYCKEBOER


In onze familienamen ligt een belangrijk stuk geschiedenis van onze maatschappij en taal opgesloten. De herkomst en betekenis van die familienamen is vooral te achterhalen door archivalisch en taalhistorisch onderzoek. Dat is specialistenwerk en het heeft voor Vlaanderen en Noord-Frankrijk al zijn neerslag gevonden is het grote familienamenwoordenboek van dr. Frans Debrabandere.
Daarnaast leert de familienamengeografie gekoppeld aan de dialectgeografie ons nieuwe inzichten inzake de regionale variatie in vorm, uitspraak en woordkeuze bij onze familienamen.
Zo kan de vergelijking van varianten op zich een indicatie zijn voor de oorspronkelijke herkomst. (Vergelijk Maertens met Martens en Mertens, Van den Bossche, met Van den Bussche en Bosmans,Soenen met Suenens, Hubrecht met Huybrechts, Van Hecke met Vanderveken,Vandenheede of Vanhee met Vanderheyden,De Waele met Swaelen,Waeghemaeker met De Raeymaeker,enz.)
Van vele namen wordt de oudste betekenis behandeld en aan de hand van verspreidingskaarten en taalkaarten toegelicht. Speciale aandacht wordt besteed aan de migratie van namen over de taalgrens heen en hun aanpassing aan de respectieve taal- of spellingsystemen.

Heb je na deze uiteenzettingen meer ‘goesting’ gekregen om je eigen voorouders op te zoeken, maar weet je niet goed waar te beginnen ?
Dan ben je altijd welkom bij www.vvf-westkust.be
Gelegen in het CC Taf Wallet—Veurnelaan 109—8670 Sint-Idesbald/Koksijde

Op regelmatige tijdstippen organiseren we beginnerscursussen voor genealogen.
Heb je interesse om zo’n cursus te volgen? Neem dan contact op met :
VVF Westkust—Marc Derudder— 058 31 16 57

Ons bezoekerscentrum is steeds open op zaterdagnamiddag van 13:30 tot 17:30 uur
En elke eerste woensdag van de maand van 19 tot 22 uur.

Geen opmerkingen: